Proje Detayı
MET Ileri Teknoloji Sistemlerinin 2015 yilinda patent basvurusunu yapmis oldugu Cerberus eksen sistemleri ile bir düzlemde sonsuz noktaya erismek artik mümkün. Peki Cerberus bunu nasil yapiyor ve nasil bir avantaj sunuyor? Eger bir düzlemde bir noktanin yerini degistirmek isterseniz, o noktanin X ve Y eksenlerindeki konumlarini degistirmeniz gerekir.
Bu durumun endüstrideki anlami X ve Y eksenlerini kontrol eden 2 adet motorun hareket ederek A1 noktasini A2 noktasina tasimasidir. Yani A1 noktasini A2 noktasina götürebilmek için en az 2 motorlu bir düzenege ihtiyacimiz vardir. Durumu bira daha karmasik hale getirelim. A noktasi, B noktasi ve C noktalarini alttaki sekil 2 de bulunan bir düzlem üzerine yerlestirelim. Bu durumda A1, B1, C1 noktalarini A2, B2 ve C3 noktalarina tasimak isteyelim.
Bir noktanin koordinatlarini degistirmek için motorlu 2 eksen gerektirdigini düsündügümüzde, 3 noktanin yer degistirmesi için 6 motor gerektigi asikârdir. Peki bu kadar ekseni ve motoru birbirine girisim yapmadan nasil konumlayabiliriz ve gerçekten her noktaya ulasabilir miyiz? Bu bazi durumlar için imkansiz. Peki nasil olacak? Bu ihtiyaç nasil karsilanacak?
Çok güncel bir örnek verelim;
Çamaşır makinelerinin kazanlari, günümüzde, enerji tasarrufu saglamasi ve hem malzeme ve hem de isçilikteki maliyet avantajlari nedeniyle plastik malzeme kullanimi ile imal edilmektedir. Plastik kullanilarak imal edilen çamaşır makinelerinin kazanlari üstüne, yikama ve sikma periyodlari sirasinda olusan merkezkaç kuvvetleri ve atalet nedeniyle olusan dengesizlikler üst ve alt denge agirliklari montaji ile çözümlenmektedir.
Genellikle bu denge agirliklari minimum 3 noktadan vidalanmak suretiyle kazana baglanmaktadir.
Bu baglanti noktalari dogal olarak kazan modeli degistikçe degismektedir.
Bununla birlikte, ilerleyen malzeme teknolojileri ve tipleri nedeniyle ayni kalibin kullanilmasi ile farkli malzemelerden kazan üretimi de yasanan reel durumlardan birisidir. Dolayisiyla kaliplama sonrasi çekme degerleri de farkli oldugundan ayni modelde farkli baglanti noktalari olusmaktadir.
Diger bir konu ise yeni ürün gelistirilmesi sirasinda denge agirliginin baglanti noktalarinin degistirilebilmesi ihtiyacidir. Peki, tüm bunlari hiç model degisim zamani olmadan ve 100 % her noktaya erisim garantisi ile nasil çözecegiz?
CERBERUS SISTEM
MET ‘in patent basvurusu yapilmis çözümü, çamasir makinasi ve benzeri çoklu vidalama ihtiyaci olan ürünlerin üretiminde çigir açmaktadir. RFID haberlesme sistemi kullanarak ürünün model tanimini yapan sistem, modele tanimlanmis vidalama noktalarina otomatik olarak giderek vidalama islemini yapmaktadir. CERBERUS, bir vibratörlü diziciden gelen vidalari MET’in gelistirdigi manyetik alan kontrollü otomatik merkezleme ve ayirma sistemini kullanarak kendisi almaktadir.
CERBERUS düzlemdeki tüm noktalara ulasarak vidalama islemini yapmakta, ve sikilan vidalarin TORK degerleri ve arzu edilen diger bilgileri de ürün üstünde veya montaj bandi pa-letinde bulunan RFID Tag içerisine yazmaktadir.
Sistem ayrica tüm üretim istatistiklerini kayda alip saklayabilme ve üretim yönetimi sistemlerine veya harici belleklere aktarabilmektedir.
CERBERUS bu örnekte oldugu gibi vidalama isinin yani sira, delme, frezeleme, perçinleme vb ihtiyaçlar için de kullanilabilmektedir. CERBERUS’a döner tabla ilave edilebilmekte böylelikle bir ürün üzerinde yapilmasi gereken çoklu islemleri gerçeklestirebilmektedir. Örnegin mobilya sanayinde yatak bazasi gibi ürünleri döner tabla üzerinde çevirerek pozisyon kontrolü yapabilmekte ve degisik pozisyonlardaki delme vidalama frezeleme gibi islemleri tek seferde yapabilmektedir.