Industrial Automation & Robotics , Robotik Otomasyon, Kaçak Test Sistemleri, Poliüretan Sistemleri, ENDÜSTRİYEL Otomasyon, Kaçak Test Sistemleri ,Met İleri Teknoloji Teknoloji CERN, İzmirli şirket CERN ihalesine kabul edildi, Görüntü İşleme, Kamera
Hakkımızda

Hakkımızda

MET İleri Teknoloji Sistemleri Limited Şirketi Murat Merdin’in 2013 yılında aldığı o zaman ki program ismi 1512 Programı güncel ismi Bireysel Genç Girişim (BİGG) olan destek ile Teknopark İzmir içerisinde bir start-up olarak kuruldu. TÜBİTAK’ın verdiği 100.000,00 TL sermaye desteği ile patentli projesi “Yüksek Verimli Eşanjörler ve Radyatörler” yürütmek üzere faaliyetine başlayan MET, projesinde 2 farklı başarılı ürün ortaya çıkartmıştır. Geliştirilen ürünler başarıları sebebiyle ulusal basında haber olmuştur.

 
 

Bu kadar başarılı ürünler ortaya çıkmasına rağmen, hammaddenin Alüminyum olması, döviz kurları, Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumlar, inşaat sektörünün uzun ödeme zamanları gibi birçok sebepten ötürü sadece bu proje ile ticari hayatı devam ettirmenin zor olduğunun farkına varan MET, Endüstriyel Otomasyon ve Robotik projeleri yürütmeye başlamıştır. Teknopark içerisinde faaliyet göstermenin gerekliliklerinden biri olan Ar-Ge projelerinin Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı’na raporlanması, MET’in proje geçmişini ve hikayesini de ortaya koymaktadır. Özellikle Murat Merdin’in kardeşi Oğuz Deniz Merdin’in 2014 yılında şirkete katılmasıyla; Otomatik üretim hatlarından, konveyör sistemlerine, nitelikli makine kontrol yazılımlarından özel makinelere kadar birçok ürün geliştirip bunları ticarileştirme fırsatı bulmuştur. Kurulmasını takip eden 5 sene içerisinde toplam 20 projeye ulaşan firmamız, bu projeler kapsamında 17 Patent Başvurusu, 3 Faydalı Model Başvurusu ve 5 Marka Başvurusu yapmıştır. İncelemeli ve İncelemesiz olarak tescil olan patentleri, Tescil olmuş Faydalı modelleri ve Markaları ile kendi imkanları ile geliştirdiği ürünlerde Fikri Sınai Mülkiyet Hakları ortaya çıkaran ve bu ürünleri ticarileştirme fırsatı bulan MET, %100 Yerli ve Türk Mühendisliği bu başarıları gerçekleştirmiştir.

Geliştirilen bu projelerden şüphesiz ki bizleri Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’e tedarikçi yapan METFİKS adını verdiğimiz ürünümüz “Endüstriyel Poliüretan Fikstürümüz” ayrı bir yere sahiptir. Sahip olduğu hidrolik eksenleri sanal bir eksene senkron olarak çalışmasını sağlayan bir yazılım geliştirmemiz ile çok büyük ebatlarda makine parçalarını bile, mekanik olarak muntazam paralel işlenemediği durumlarda dahi paralel hareket imkânı sağlamıştır. Buradaki teknoloji ile CERN’ün kalbi Higgs Bozonu’nun bulunduğu CMS deneyinin, atom altı parçacıkların çarpıştırılması sonrası enerji yayılımlarının takip edildiği büyük plakaların birbirinden paralel ayrılması ile ilgili ihaleye tek Türk firması olarak kabul edilmiştir. Buradaki ihalenin en büyük özelliği ise ilk defa bir Türk firmasının CERN’ün imal ettirmek istediği parçalar yerine kendi mühendislik hizmeti sonucu geliştirdiği bir ürünü tedarik edecek olmasıydı. MET’in ihaleye katılma haberi Ulusal Basında’da büyük ilgi gördü.

Teknopark İzmir içerisinde Kasım 2013’te paylaşılan ofiste başlayan hikâye, daha sonra 10 metrekarelik bir ofise, daha sonrasında 20 metrekarelik başka bir ofise ve en son da şu an faaliyetine devam ettiği MET Fabrika’ya kadar devam etmiştir. Şu an Teknopark İzmir içerisinde 600 metrekare kapalı, 300 metrekare açık alana sahip fabrikamızda geliştirdiğimiz ürünlerin prototiplerini imal edip, saha testlerini yürütmekteyiz. Türkiye’de bir ilk olan ve Fab Lab yapısına benzeyen MET Fabrika, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) kampüsü içerisinde olması ile akademiye yakınlığı, gene Üniversitenin sahip olduğu Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği bölümlerinin öğrencilerini geleceğe hazırlaması ve Teknopark içerisinde faaliyetlerini yürütmesi ile rakiplerinden ayrılmaktadır.

 
Met Fabrika
 

MET Genel Müdürü Murat Merdin, Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden derece ile Mezun olduktan sonra İzmir Ekonomi Üniversitesinde İşletme Yüksek Lisansı Yapmıştır. Şu an İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Makine Mühendisliği bölümünde Doktora eğitimine devam etmektedir. Elektromanyetik hızlandırıcılar ve Savunma Sanayi projeleri üzerine tez çalışmalarını sürdürmektedir.

MET Otomasyon Müdürü Oğuz Deniz Merdin Celal Bayar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezundur. Şu an Ege Üniversitesi’nde Elektromanyetik üzerine Yüksek Lisan çalışmalarına devam etmektedir.